Anna-Lisas skorpor
Annelis cheesecake
Anns kycklingsallad
Benny & Berits fläskfilé
Chicken Bombay
Florensbröd
Gunnels dajmtårta

Karolinas kycklingwok
Karolinas marängtårta
Karolinas pastasallad
Vit kladdkaka med jordnötter
Långpannebröd
Semifreddotårta
Sofias tomat- och kycklingsoppa
Fantomenkaka


 

 






















 

 

 

 














Annelis cheesecake

124 g Phipadelphiaost
2 dl socker
3 dl vispgrädde
1½ tsk vaniljsocker
3 äggulor
8 Digestivekex

Blanda ost, socker och vaniljsocker.
Vispa grädden.
Rör ner äggulorna en i taget i ostmassan och blanda med grädden.
Smula hälften av kexen i botten av en form med löstagbara kanter.
Bred på smeten.
Lägg resten av kaksmulorna ovanpå.
In i frysen i minst 4 timmar.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Chicken/kassler Bombay

500 g (minst) kyckling eller kassler
1 purjolök
1 röd paprika
1 banan
1 liten burk ananas
1 liten burk mandariner
3 dl vispgrädde eller matlagningsgrädde

1 msk curry
2-3 msk chilisås
1,5-2 dl riven ost

Lägg kycklingen eller kasslern i en stor smörad form.
Lägg purjo, paprika och frukt ovanpå.
Blanda grädde, curry och chilisås och häll detta över.
Strö över riven ost.
I ugnen 20-25 min, 200˚.

Servera med ris och sallad;
-
Packa varmt ris i en randig väl oljad sockerkaksform med hål i mitten.
- Vänd upp formen på ett fat.
- Fyll mitten med jordnötter.
- Lägg strimlad sallad, bitar av tomat, gurka och apelsin runt om.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anna-Lisas skorpor

100 g smält smör
2 ägg
1½ dl socker
5 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1½ dl grovhackade hasselnötter eller mandlar

Blanda bakpulver och mjöl och rör ner det samt alla andra ingredienser i det smälta smöret.
Rulla ut degen i 3 längder på bakplåtspapper.
Grädda i 200° i mitten av ugnen ca 10 min.
Ta ut och dela i sneda bitar.
Rosta i ca 10-15 min i 175° tills de fått gyllenbrun yta.
Stäng av ugnen och låt stå tills skorporna svalnat. Då blir de hårda och goda!

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FLORENSBRÖD

MÖRDEG:
200 g smör eller margarin
2 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 äggulor
       

MANDELMASSA:
150 g skållad och mald sötmandel
1½ dl strösocker
2 ägg
1 äggvita
Grön hushållsfärg

FYLLNING:
1½ dl hallonsylt

GARNERING:
Florsocker

Hacka ihop alla ingredienser till mördegen och arbeta snabbt ihop till en deg.
Kavla eller platta ut degen på bakplåtspapper till en tjocklek på ½ till 1 cm
(passar i liten långpanna).
Grädda platta halvfärdig, tills den fått svag färg, i 200°C.
Blanda under tiden ingredienserna till mandelmassan. (Bra att ha skållat och
skalat mandeln i förväg.)
Färga ganska så grönt.
Ta ut den halvgräddade platta och låt svalna något.
Bred på sylten och därefter mandelmassan.
Sedan ska kakan gräddas i 200°C tills mandelmassan fått färg.
Ta på rikligt med florsocker. Använd med fördel en sil. Skär upp kakan i lagom
stora bitar. Ca 20 st.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Sofias tomat- och kycklingsoppa

(1 portion)
100 g kycklingfilé (strimlad eller tärnad)
1 vitlöksklyfta
1 schalottenlök (alternativt vanlig lök)
2 bladselleristjälkar (kan utelämnas!)
1 tsk olivolja (kan utelämnas!)
1 lagerblad
1 tsk färsk hackad basilika (alt 1 tsk torkad)
1 tsk färsk hackad oregano (alt 1 tsk torkad)
1 kvist färsk timjan (alt 1 tsk torkad)
3 dl krossade tomater
havssalt
nymald peppar
råsocker (ca 3 msk till 500 g krossade tomater)

Koka kycklingbitarna ca 10 min i lättsaltat vatten.
Lägg vitlök, finhackad lök och fint hackad bladselleri i en uppvärmd kastrull
och blanda med ett par msk vatten. Tillsätt olja och kryddor. Blanda i krossad
tomat och låt sjuda 10 min.
Smaka av med salt, peppar och råsocker.
Servera med kyckling och grovt bröd.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Karolinas kycklingwok


Wokade nudlar

(ca 4 portioner)
Koka ca 250 g äggnudlar och skölj sedan av dem i kallt vatten.
Skär ca ½ kålhuvud i strimlor. Woka kålen i olja tills den blir lite
mjuk och "glansig".
Woka sedan kål och nudlar ihop.
Tillsätt mushroom soja och ganska mycket sweet hot chili sås
+ ca 1 dl vatten.
1 pressad vitlöksklyfta.
Salt och peppar.

Kycklingmarinad

(Till 4 kycklingbröst)
1 msk soja
1 msk olivolja
1 msk citronsaft
salt
malen svartpeppar

Avokadoröra

(4-6 portioner)
2 avokado
saft av ½ citron
2 dl gräddfil eller creme fraiche
1 vitlöksklyfta
½ tsk salt
½ krm cayennepeppar

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Karolinas pastasallad

(4 pers)

Valfri pasta för 4 personer
Kyckling i bitar (grillad eller kokt)
4 lökar (röd)
2 msk vitvinsvinäger
3 msk olivolja
Skivade soltorkade tomater i olja
Rucolasallad
Blanda ovanstående ingredienser!

1 avokado
½ dl persilja
1 krossad vitlöksklyfta
1 msk citron
2 msk olivolja
1½ dl creme fraiche
salt och peppar
Mixa ihop och blanda med salladen!


   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Karolinas marängtårta

5 äggvitor
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
Vispa länge! (Vispa med fördel äggvitorna ensamma allra först
så de hänger kvar när man vänder på bunken.)


1 msk smör
1 dl kokos
Till formen. Använd löstagbar.

Ställ in kakan i ugnen i 250°.
Stäng genast av ugnen och låt kakan stå i MINST 5 timmar (gärna längre).

Garnering:
Frukt eller bär
2 dl vispad grädde
50 g riven blockchoklad över

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vit kladdkaka med jordnötter

5 ägg
7,5 dl socker  
Rör ihop.

200 g smör, smält avsvalnat
6 ¼ dl vetemjöl
Blanda i ovan.

Häll smeten i smord och bröad långpanna.
Strö över 300 gram salta jordnötter.  
Grädda i 200° knappt 20 min.  
Kakan ska vara lite kladdig och ”dallrig”.

Låt svalna! (Inte god om man försöker äta den varm.)

Skär i rutor.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gunnels dajmtårta

4 äggvitor
2 dl socker
Vispas till väldigt hårt skum.

100 g mald mandel
Blandas i ovan.

Häll i smeten i en form med löstagbar kant.
Grädda i 180° i 30 minuter. Låt kallna.

4 äggulor
1 dl socker
Blandas och vispas hårt.

3 dl grädde
Vispas för sig i en annan bunke.

Blanda grädden med äggulor och socker.
Krossa 2 st dubbeldajm.
Häll smet och dajm över kakan och ställ in i frysen med folie över.
Behöver stå minst 6 timmar i frysen.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fantomenkaka

Ingredienser
4 ägg
5 dl strösocker
175 g smält smör
5 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
3 dl vetemjöl

Vispa ägg och socker poröst. Blanda torra ingredienser och vispa ner i äggröran,
samt det smälta smöret. Häll i smord och bröad långpanna och grädda i 200°
ca 15 min.

Glasyr
2 dl strösocker
1 dl sirap
1 ½ dl grädde
75 g smör
1 påse kokosflingor

Koka socker, sirap, grädde och smör lite tjockt. Häll i kokos och bred över kakan.
Grädda ca 10 min till.



   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anns kycklingsallad

Ingredienser

Grillad kyckling
Bacon
Sallad (olika typer)
Paprika
Lök (röd)
Parmesan (flagor)
Pinjenötter (eller cashew)
(Basilika)
(Pasta)

Dressing

Saften av ½ citron.
1 msk fransk senap (ej Slotts!)
2-3 pressade vitlöksklyftor
1 ½ dl jungfruolivolja
1 tsk salt
1 krm socker
1 msk vatten
Ta i oljan sist, lite i taget.
Allra sist vattnet.



   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Benny & Berits fläskfilé

Detta behövs:

Potatis
Smör
Vitlök
Fläskfilé
Bacon
Grön sparris eller haricots verts
Broccoli & tomater (eller andra grönsaker som man tycker om)
Ädelost eller gorgonzola


Skala & skiva potatis. Lägg i ugnsform. Pressa vitlök och rör ihop med
smör och lägg ovanpå. In i ugnen i 225° tills den är halvfärdig.

Stek fläskfilén hel tills den bara är lite rosa inuti. Skär sedan i skivor
och lägg ovanpå potatisen.

Linda bacon runt gröna sparris eller haricots verts och lägg även detta
ihop med t ex broccoli och tomater runt omkring i formen.

Ta på mer vitlökssmör och salt efter smak.

Servera med ädelost- eller gorgonzolasås.
Steksky från köttet kan användas.



   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Semifreddotårta

Ingredienser:

100 g mandelspån
½ påse maränger (120 g)
4 ägg
2 msk socker
5 dl vispgrädde
1 burk nutella hasselnötsmassa (400 g)
3 msk färdig chokladsås
1 skiva marängbotten

Rosta mandeln i torr stekpanna eller i ugn 200°C. Låt kallna.

Grovkrossa marängerna.

Separera äggulor och äggvitor. Det är viktigt att skål och visp till vitorna är helt rena.
Vispa vitorna till fast skum med 1 msk socker. Vispa gulorna luftiga med 1 msk socker.

Vispa grädden för sig.

Vänd varsamt ihop äggvisp, grädde, de krossade marängerna och 2/3 av mandeln
(spara resten till garnering).

Ringla ner rumstempererad nutella så att det blir som ränder i smeten.

Lägg marängbotten i en 24 cm form med löstagbar kant och fyll upp med smeten.

Frys tårtan i minst 4 timmar så att den är ”halvfryst” och servera den då.
Eller om du fryst tårtan helt, temperera tårtan ca 40 min i kylskåp innan servering.

Toppa med rostade mandelspån och chokladsås.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Långpannebröd

Ingredienser:

25 g jäst
7 dl vatten
2 tsk vallmofrön (eller t ex solrosfrön)
2 dl grahamsmjöl
ca 12 dl vetemjöl (720 g)
1 msk havssalt
1 msk olivolja

Smula ner jästen i ljummet vatten, 37°C. Tillsätt frön, grahamsmjöl, vetemjöl,
salt och olivolja. Blanda allt väl och låt jäsa i 1 timme.
Sätt ugnen på 225°C. Olja en långpanna och häll i degen. Strö på lite mer frön
och låt jäsa i 1/2-1 timme till.
Sätt in brödet och grädda i ca 40 minuter. Låt svalna. Vänd upp brödet på galler.
Servera gärna tillsammans med örtkryddad färskost.